Att välja rätt bandslipmaskin


Likt många andra arbetsverktyg finns det mängder med olika sorter av bandslipmaskin att välja på. För den vanliga hemmafixaren kan det vara svårt att veta vilken man ska välja i havet. Därför kommer här nedan en liten lista på vad som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en bandslipmaskin.

 

Grepp

Det är viktigt att handtaget erbjuder ett bra grepp kring maskinen. Ett bra grepp är viktigt eftersom det höjer säkerheten när man använder sin bandslipmaskin. Ett bra grepp kräver rätt balans, och de tär också mycket positivt om det består av gummi så man inte slinter.

 

Hastighet

Att ha olika hastigheter är inte nödvändigt men de tär ett stort plus. Olika hastigheter gör att bandslipmaskinen kan användas till både grova och fina arbeten, vilket gör det värt att inkludera i sin lista när man letar.

 

Uppsamlare

Något som dock är nödvändigt att ha är en uppsamlare. När man använder en bandslipmaskin blir det mycket damm och att inte samla upp den innebär att man antagligen kommer täcka hela rummet med dammet. Det är inget man vill eftersom det är näst intill omöjligt att samla upp. Därför är det viktigt att kunna på ett effektivt sätt samla upp dammet när man slipar.

 

Slipband

Slipband kommer att slitas ut efter att man använder det. Därför är det viktigt att det är lätt att byta och att det sitter bra. Både för att man ska kunna utföra sitt arbete på bästa sätt, men också för att man ska kunna få samma resultat över tid.

 

Kraft

För att man ska kunna utföra de arbeten man har planerade krävs en viss kraft i slipmaskinen. En bandslipmaskin som kan utföra de flesta typer av arbeten har oftast över 700 watt. Det kan därför vara bra att ha det som en grundnivå, för att vara säker på att man klarar av det man tänkt.

Knappsatser

Det finns oftast inte jättemånga knappar på en bandslipmaskin, men det är viktigt att knapparna som finns är bra placerade. Det ska vara enkelt att komma åt start och stoppknapp, men även eventuell hastighetsskiftare. Att ha knapparna utsatt på rätt ställe höjer även det säkerheten vid användandet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *